Pomysł na ciasto i przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku i dostosowałam go do swoich kubków smakowych :p Ciasto samo w sobie jest tak dobre i aromatyczne, że można je podawać bez masy i polane karmelem.
Składniki na Ciasto:
(wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej, są to proporcje na małą blaszkę jeśli chcecie więcej ciasta wystarczy wszystko podwoić ;) z wyjątkiem sody)
- 2 jajka
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki oleju
- półtorej szklanki surowej, startej na dużym tarle dyni
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- pół szklanki pokruszonych orzechów włoskich
- 200 g dżemu brzoskwiniowego (z pomarańczowym też wychodzi dobre ciasto)
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia.
Oddzielamy żółtka od białek, ubijamy białka na sztywną pianę i cały czas ubijając dodajemy powoli cukier, żółtka, cukier wanilinowy, a na koniec olej. Ubijamy jeszcze przez chwilę do dokładnego wymieszania składników po czym wyłączamy mikser.
Dodajemy dynię, orzechy, dżem, wiórki, mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy dużą łyżką (tak jak miesza się biszkopta żeby go 'napowietrzyć').
Ciasto wylewamy na przygotowaną wcześniej blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez 45 minut (czas pieczenia zależy od piekarnika) w 150 stopniach.
Składniki na masę budyniową:
- 2 budynie śmietankowe
- 700 ml mleka
- kostka masła
- 1/3 szklanki cukru + 4 łyżki jeśli budyń jest niesłodzony
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem ciasta przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (z mniejszą ilością mleka niż pisze na opakowaniu budyniu) i czekamy aż wystygnie.
Masło w temperaturze pokojowej i cukier wkładamy do misy miksera i ucieramy przez około 10 minut, gdy ma już fajną konsystencje piany dodajemy do niego budyń cały czas miksując.
Gdy wszystko się ładnie połączy i nie będzie czuć cukru można wyłączyć mikser.
Masę możemy dodać na wierzch ciasta lub do środka przecinając ciasto na pół (najlepiej za pomocą długiego noża lub nitki).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz